Makanan di Malaysia melambangkan rakyatnya yang berbilang kaum. Makanan-makanan tersebut pada asalnya berasal dari pelbagai negeri dan suku kaum, tetapi kini telah disediakan sebagai hidangan biasa umum di Malaysia.
Bahan makanan
Makanan ruji
Beras dan mee merupakan makanan harian kebanyakan rakyat Malaysia.Mungkin sebilangan kecil turut mengamalkan makanan berasaskan tepung gandum seperti roti canai, lempeng dan kuih-muih. Terdapat juga masyarakat yang menggunakan sagu sebagai makan utama mereka.
Daging
Ayam dan lembu merupakan sumber daging utama walaupun ramai rakyat Malaysia gemar makan ikan dan kambing.
Jenis makanan
Makanan Melayu
Rendang
Ketupat
Nasi Impit
Lontong
Karipap
Nasi Lemak
Makanan Cina
(Char Kuey Teow)
Mee Hoon goreng
Pau
Makanan India/Mamak
Nasi Kandar
Roti canai
roti telur
Roti Tosai
Lain-lain
Makanan Baba Nyonya
Makanan Masyarakat Chetty
Makanan Kaum Iban
Makanan Kaum Kadazan-Dusun
Makanan umum Melanau
Thursday, July 14, 2011
Makanan.
Posted by KøђiLä DәVì at 9:18 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment